Vibovit Dino jelly 50ks
Doplněk stravy
Doplněk stravy Vibovit DINO obsahující vitamíny a minerály je doporučován hlavně všem aktivním dětem, jejichž pravidelná fyzická zátěž zvyšuje požadavky na příjem těchto látek. Vibovit obsahuje pouze přírodní barviva. 50 želé bonbónů.
Gratulujeme, nyní máte dopravu v ČR ZDARMA.
Doplněk stravy Vibovit DINO obsahující vitamíny a minerály je doporučován hlavně všem aktivním dětem, jejichž pravidelná fyzická zátěž zvyšuje požadavky na příjem těchto látek. Vibovit obsahuje pouze přírodní barviva. 50 želé bonbónů.
Doplněk stravy Vibovit DINO obsahující vitamíny a minerály je doporučován hlavně všem aktivním dětem, jejichž pravidelná fyzická zátěž zvyšuje požadavky na příjem těchto látek.
Vibovit obsahuje pouze přírodní barviva. 50 želé bonbónů.
Základní vitaminy a minerální látky pro děti
Vibovit želé obsahují všechny důležité vitaminy a minerály v dávce přizpůsobené k doplnění denní stravy a určené pro děti od 3 let věku. Na výběr je 6 variant: Imunity, Farma, Dino, Abeceda, Aqua a Zoo. Jejich předností je zejména želé forma a vynikající ovocná chuť.
- V tomto období prochází dětský organismus důležitými fázemi psychomotorického vývoje, postupuje vývoj kostry a dotváří se imunitní systém. Odpovídající skladba výživy je důležitá i pro psychický vývoj a schopnost dítěte učit se. Případné nedostatky ve výživě se mohou projevit negativně při vývoji zdravotního stavu jedince i v dalších obdobích života.
- Doplňky stravy nejsou náhradou pestré stravy. Pokud strava nemůže být z nějakého důvodu optimálně vyvážená a pestrá, vhodný doplněk stravy může pomoci doplnit vitaminy a minerální látky, které nejsou ve stravě dostatečně zastoupeny.
Výživa dětí v předškolním a školním věku
prim. MUDr. Pavel Frühauf, CSc.
Výživa je spolu s fyzickou aktivitou nepochybně významnou součástí životního stylu, o němž se ví, že nejvýznamnějším způsobem (spolu s vlivy životního prostředí) ovlivňuje zdravotní stav populace, rozhodně více než vlastní zdravotní péče.
Požadavky na výživu v jednotlivých věkových kategoriích můžeme definovat potřebou kalorií a eventuálně dalších složek výživy viz. Tabulka č. 1. Kalorická potřeba se má při střední míře fyzické aktivity navýšit o 200 kcal, při vysoké míře pohybové aktivity o 400 kcal.
Tabulka č. 1: Kalorická potřeba
věk (roky) | 4–8 let | 9–13 let |
kcal: | ||
dívky | 1200 | 1600 |
chlapci | 1400 | 1800 |
% tuku | 25-35 | 25-35 |
V praxi však u zdravých dětí při určování jejich výživy není postupováno tímto způsobem a není to obvykle ani potřeba.
V doporučeních se vychází z takzvané potravinové pyramidy viz. Obrázek č. 1 a praktická skladba jídelníčku u dětí v předškolním a školním věku by měla odpovídat níže uvedenému schématu.
potravina | jednotka | 4–8 let | 9–13 let |
1. mléko/mléčné výrobky1 | hrnek* | 2 | 3 |
2. libové maso/fazole | g | ||
dívky | 90 | 90 | |
chlapci | 115 | 115 | |
3. ovocea | hrnek* | 1,5 | 1,5 |
4. zeleninaa | hrnek* | ||
dívky | 1 | 2 | |
chlapci | 1,5 | 2 | |
5. cereálie včetně pečiva2 | hrnek* | ||
dívky | 4 | 5 | |
chlapci | 5 | 6 |
* 200 ml, 1 polotučné/nízkotučné, 2 polovina celozrnných, a střídat druhy
Praktická doporučení pro výživu a životní styl předškoláků a školáků:
- Zelenina a ovoce denně, omezený přívod džusů.
- Rostlinné oleje a margaríny s nízkým obsahem saturovaných tuků a trans-mastných kyselin místo másla a živočišných tuků.
- Celozrnný chléb a cereálie místo pečiva z mleté mouky.
- Redukovat příjem sladkých nápojů a jídel.
- Neplnotučné a nízkotučné mléko a mléčné výrobky denně.
- Pravidelně podávat ryby.
- Maso pouze libové, masové výrobky s nízkým obsahem tuku, u kuřete odstranit před konzumací kůži.
- Často luštěniny a tofu, snažit se jimi nahradit některá masová jídla.
- Redukovat příjem soli, včetně konzervovaných potravin.
- Podávat množství a porce doporučené na obalu.
- Omezovat vysokokalorické omáčky a majonézy.
- 60 minut fyzické aktivity (hry) denně, tzv. screen time (televize, počítač) maximálně 2 hodiny denně.
- Čas jídla určují rodiče, ne dítě.
- V případě normálního BMI je vhodné umožnit samoregulaci celkového kalorického příjmu dítětem.
- Rodičovská role ve formování jídelních zvyklostí je důležitá a měla by převážit nad tlakem vrstevníků vedoucím k tzv. fastfoodovému stravování, které je příčinou konzumace velkého množství tuků, cukrů a nedostatku mikronutrientů jako je vápník, železo, zinek, vitaminy A, D, C, kyselina listová.¨
- V případě stravování, jež nesplňuje výše uvedená doporučení, která zohledňují vývoj a růst dítěte, ale i prevenci kardiovaskulárního rizika v dospělosti, je třeba zvážit suplementaci výživy vitaminy a mikronutrienty ve struktuře a doporučených denních dávkách, které odpovídají výživovým požadavkům dle věku dítěte. Zvlášť důležitým je vitamin D zejména v období se sníženým slunečním svitem a i s ohledem na omezování pobytu na slunci ve vztahu k riziku rozvoje kožních nádorů. EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) doporučuje pro děti od 4 do 10 let až 10 µg vitaminu D denně, což je v podstatě 200 % aktuálně doporučované denní dávky, a pro děti od 11 do 17 let až 15 µg. Nicméně v poslední době se doporučuje i dávka vyšší – 20 µg na den pro děti od 4 až do 18 let.
Výživa je významným činitelem, který ovlivňuje dlouhodobou zdravotní prognózu dítěte. Bližší informace o výživě dětí je možno získat i na www.vyzivadeti.cz.
Literatura: American Heart Association, for Children and Gidding SS et al. Dietary Recommendations Adolescents: A Guide for Practitioners. Pediatrics 117;2006: 54 –559.
PDK | 3702348 |
Informace | Doplněk stravy |
Stav | skladem |