Právě provádíme úpravy webu. Některé funkce mohou být dočasně omezené. Děkujeme za pochopení!
×

Pálí vás žáha?

Pálí vás žáha?

Pálení žáhy dokáže pořádně potrápit – nečekané pálení v krku nebo za hrudní kostí, hořkokyselá pachuť v ústech nebo nadměrné říhání může zkazit i ten nejpříjemnější den. Trápí vás tento nepříjemný pocit často a nevíte, co s tím? V dnešním článku se podíváme na to, proč k pálení žáhy dochází, jak se ho rychle zbavit a co udělat pro to, aby se už neopakovalo. Možná je řešení jednodušší, než si myslíte!

Co je to pálení žáhy?

Pálení žáhy neboli pyróza vzniká, když se kyselý obsah žaludku dostane zpět do jícnu, což je trubice spojující ústa se žaludkem, a podráždí sliznici. Někdy může proniknout až do úst, kde způsobuje nepříjemnou hořkokyselou pachuť. Za normálních okolností je kyselina v žaludku udržována na místě dolním jícnovým svěračem, který funguje jako ventil a otevírá se jen pokud jde potrava dolů do žaludku. Pokud tento svěrač správně netěsní, kyselý obsah žaludku může proniknout do jícnu a způsobit pocit pálení. Tento proces se nazývá reflux jícnu nebo také gastroezofageální reflux.

Příznaky pálení žáhy

Pálení žáhy je obvykle charakterizováno následujícími příznaky:

  • Pocit pálení v oblasti hrudníku, který se může šířit do krku.
  • Kyselá nebo hořká chuť v ústech.
  • Bolest při polykání nebo pocit, že vám něco uvízlo v krku.
  • Nadýmání, říhání a nevolnost.
  • Netypickým příznakem může být i kašel

Obecně platí, že se příznaky pálení žáhy zhoršují po jídle, při předklonu nebo v poloze v leže. 

Co způsobuje pálení žáhy?

Pálení žáhy (pyróza) je častý problém, který postihuje nejen dospělé ale i děti. Pálení žáhy může vyvolat řada faktorů, mezi nejčastější příčiny patří:

  • Nevhodná strava: Kořeněná, mastná nebo kyselá jídla často dráždí žaludeční sliznici a zvyšují produkci kyseliny chlorovodíkové v žaludku.
  • Velké porce jídla: Přetížení žaludku velkým množstvím potravy vede k tlaku na dolní jícnový svěrač, což zvyšuje riziko refluxu.
  • Konzumace alkoholu a kofeinu: Tyto nápoje uvolňují svaly svěrače, čímž umožňují návrat kyseliny do jícnu.
  • Stres a špatné stravovací návyky: Rychlé stravování nebo jídlo na cestách může přispět k špatnému trávení a refluxu.
  • Obezita: Vyšší tělesná hmotnost zvyšuje tlak na žaludek a může způsobit zpětný tok kyseliny.
  • Těsné oblečení: I taková věc jako těsné oblečení (kalhoty, opasek) může způsobit pálení žáhy.
  • Těhotenství: V pozdějších fázích těhotenství roste tlak na žaludek, což vede k častějšímu refluxu.

Pokud se pálení žáhy objevuje pouze příležitostně jednou za čas, většinou neznačí vážný problém. Pokud ale problémy trvají dlouhodobě a často se opakuji, může dojít k poškození sliznice jícnu, vzniku jícnových vředů a v nejzávažnějším případě může pyróza přispět i ke vzniku zhoubných útvarů v trávicím traktu. Proto ani obyčejné pálení žáhy není radno podceňovat a v případě silných nebo opakujících se obtíží vždy navštivte lékaře. Lékař může předepsat silnější léky nebo provést další vyšetření.

Prevence pálení žáhy

Ve spoustě případů není nutné užívat léky, ale stačí dbát na zdravý životní styl a vyhýbat se faktorům, které vám problém způsobují.

  1. Změna stravy: Vyhýbejte se kořeněným, kyselým, mastným a smaženým jídlům, které dráždí žaludek. Také je vhodné omezit konzumaci potravin, u kterých víte, že vám pálení žáhy vyvolávají (často jsou to např. citrusy, rajčata, čokoláda, cibule a česnek). Zkuste snížit příjem alkoholu a kofeinových nápojů, které uvolňují jícnový svěrač.
  2. Jezte menší porce: Namísto velkých jídel jezte menší porce častěji během dne, aby žaludek nebyl přetížen.
  3. Nechoďte spát hned po jídle: Doporučuje se nechodit spát minimálně dvě až tři hodiny po posledním jídle. Tělo potřebuje čas na trávení.
  4. Spěte s vyvýšenou horní částí těla: Spánek ve zvýšené poloze (např. s polštáři pod hlavou) pomáhá zamezit zpětnému toku kyseliny do jícnu.
  5. Noste volné oblečení: Těsné oblečení nebo pásky kolem pasu mohou zvyšovat tlak na žaludek a přispívat k refluxu.
  6. Udržujte zdravou váhu: Obezita zvyšuje tlak na břicho a zvyšuje riziko refluxu.
  7. Omezte kouření: Nikotin oslabuje jícnový svěrač a zvyšuje riziko pálení žáhy.
  8. Snižte stres: Stres může negativně ovlivnit trávení a přispět k pálení žáhy. 

Léčba pálení žáhy

Existuje několik druhů léků, které pomáhají při pálení žáhy. Tyto léky různými mechanismy snižují kyselinu chlorovodíkovou v žaludku a snižují tak reflux a nepříjemné pocity s ním spojené. Velké množství léků je volně prodejných, existují ale i silnější léky, které vám může předepsat lékař. V nejzávažnějších případech se reflux léčí chirurgicky,

  1. Antacida
    Jsou to zásadité sloučeniny vápníku, hořčíku a hliníku, které neutralizují žaludeční kyselinu a poskytují rychlou, ale krátkodobou úlevu. Používají se při mírných formách pálení žáhy, ideálně 1-2 hodiny po jídle. Součástí některých přípravků je kyselina alginová (alginát), ta vytváří na sliznici ochrannou gelovou vrstvu, která chrání sliznici před poškozením. Vyzkoušet můžete např. Rennie, Gaviscon, Maalox aj.
    POZOR: Antacida mohou ovlivňovat vstřebatelnost jiných užívaných léčiv, proto by se měly užívat s odstupem min. 2 hodin od jiných léčiv.
  2. Inhibitory protonové pumpy: Blokují tvorbu žaludeční kyseliny a jsou velmi účinné při dlouhodobé léčbě pálení žáhy a refluxu. Užívají se ráno na lačno a jejich účinek trvá celý den. Silnější varianty těchto léků jsou pouze na lékařský předpis, např. omeprazol, pantoprazol aj.
  3. H2 blokátory: Tyto léky taktéž snižují produkci žaludeční kyseliny a poskytují delší úlevu než antacida. V dnešní době se dává přednost inhibitorům protonové pumpy. Příkladem je např. ranitidin (Ranisan), famotidin.
  4. Prokinetika: Tyto léky urychlují pohyblivost zažívacího traktu (kyselina se rychleji dostává pryč ze žaludku) a jsou pouze na lékařský předpis.
  5. Bylinné přípravky: Vyzkoušet můžete taktéž bylinné čaje nebo kapky, které pomáhají urovnat trávení.

Pálení žáhy v těhotenství

Mnoho žen se během těhotenství setkává s pálením žáhy, zejména v posledním trimestru. Důvodem je tlak rostoucího miminka na žaludek a hormonální změny, které uvolňují jícnový svěrač. V těhotenství může pálení žáhy trápit i ženy, které s tím před otěhotněním problém nemívaly. Preventivní doporučení jsou stejná jako u netěhotných (menší porce jídla, vynechat dráždivé potraviny, spát ve zvýšené poloze...). Při velkých obtížích je možné užívat některé léky, ale vždy pouze po poradě s lékárníkem nebo ošetřujícím lékařem.

Mohlo by vás zajímat:

Mohlo by vás také zajímat