Právě provádíme úpravy webu. Některé funkce mohou být dočasně omezené. Děkujeme za pochopení!
×

Glykemický index

Glykemický index (zkratka GI) je veličina, která udává rychlost vstřebávání cukrů do krve. Ukazuje, jak moc se zvýší hladina krevního cukru po 2 až 3 hodinách po jídle. Nejprudší nárůst způsobují potraviny s vysokým GI, mezi něž se řadí například slazené nápoje, čokolády, sušenky, bonbony nebo bílé pečivo. Tyto potraviny by se na jídelníčku měly objevovat co nejméně. Největší zastoupení by měly mít naopak potraviny s nízkým GI, kam patří mléčné výrobky, maso, vejce, ovoce a zelenina. Nakonec tady jsou i potraviny se středním GI, a to například brambory, rýže, těstoviny nebo celozrnné pečivo. Znalost glykemického indexu a rozlišení těchto potravin je důležité nejen pro efektivní hubnutí, ale také pro zdravý životní styl.

Více informací