Uhlohydráty neboli sacharidy nebo karbohydráty jsou látky, které slouží jako důležitý zdroj energie. Zvlášť důležité jsou pro doplnění energie v případě vysoké fyzické nebo mentální zátěže. Uhlohydráty dělíme do dvou základních skupiny: jednoduché a složené.
Jednoduché cukry (sacharóza, laktóza, fruktóza, glukóza) se nachází ve sladkostech, ovoci a slazených nápojích, složené zase v obilovinách, luštěninách a bramborách. Jednoduché uhlohydráty se do krve vstřebají okamžitě a podílí se na ukládání tuků, proto byste s jejich konzumací měli být opatrnější.
Složené uhlohydráty (škrob a vláknina) jsou pro tělo výrazně lepší, protože se do krve uvolňují postupně, a navíc pomáhají udržovat optimální hladinu krevního cukru (glykémie). Odborníci se shodují na tom, že 50 až 70 % veškeré energie by mělo pocházet z komplexních uhlohydrátů a vlákniny.