Vitamín K neboli fytochinon je vitamín, jehož hlavní funkce spočívá ve správné krvetvorbě (krevní destičky). Je zodpovědný za srážení krve v případě poranění kůže, ale přispívá také ke zdravé stavbě kostí (zvyšuje pevnost a zlepšuje strukturu). Existuje několik základních forem: K1 (fytomenadion) a K2 (menachinon). Vitamín K1 slouží ke srážení krve, vitamín K2 má přímý vliv na fungování metabolismu a mineralizaci kostí. Vitamín K se automaticky tvoří v tenkém střevě a tvoří asi 50 % doporučené denní hodnoty. Vysoký podíl dále najdete v listové zelenině, jako je špenát, salát nebo zelí. V menší míře se vyskytuje také v luštěninách, bramborách nebo rajčatech. Jeho nedostatkem tělo většinou netrpí, ale pokud se to přece jen stane, může se to projevit snadnou tvorbou modřin, zvýšenou krvácivostí a rizikem osteoporotických zlomenin.