Jak na vánoční cukroví chytře? Upečte si s námi vánoční klasiky tak trochu jinak
Opět po roce se blíží čas, kdy se z vaší kuchyně bude linout vůně vánočního cukroví - rohlíčky, perníčky či lineckého cukroví? Co takhle jít na tyto klasiky tak trochu jinak?
Připravili jsme pro vás 3 recepty, ve kterých jsme některé klasické ingredience nahradili alternativami, které jsou bohatší na živiny, méně kalorické a lépe stravitelné. Tak pojďme společně na to!
Linecké cukroví
- 450 g špaldová mouka hladká
- 50 g sladidlo Irbis z rostliny stévie
- 300 g tuku
- 2 vejce
- kůra z půlky chemicky neošetřeného citronu
1. Na pracovní ploše si z mouky vytvarujte ohrádku do které vložte všechny suroviny a rychle zpracujte polotuhé těsto.
2. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v chladu do druhého dne odležet.
3. Druhý den těsto rozválejte na tloušťku cca 5mm a oblíbenými vykrajovátky vytvořte tvary, které položte na plech. Pečte v předehřáté troubě při teplotě 180 stupňů a po vychladnutí je naplňte oblíbenou náplní.
Tip! Linecké cukroví nemusíte mazat jen marmeládou. Zkuste například variantu s čokoládovým oříškovým máslem. Ta zajisté potěší všechny čokoholiky!
Perníčky
- 400 g špaldové mouky
- 75 g ghee
- 2 vejce + 1 na potěr
- 2 lžíce medu
- 70 g sladidlo Irbis z rostliny stévie
- 70 g kokosového cukru
- 1 čajová lžička kypřicího prášku
- 1 čajová lžička perníkového koření
- 1 čajová lžička raw kakaového prášku
- 1 čajová lžička skořice
1. Všechny ingredience smíchejte v misce dohromady a vytvarujte těsto, které zabalte do fólie a dejte odpočinout do lednice, nejlépe do druhého dne.
2. Těsto následně rozválejte na silnější plát a začněte vykrajovat vaše oblíbené tvary.
3. Perníčky dejte na plech vyložený pečícím papírem, vložte do rozehřáté trouby na 180 °C a pečte 5-8 minut.
4. Po vytažení je stačí pak jen přetřít rozšlehaným vajíčkem aby se krásně leskly.
Rafaelo kuličky
- 150 g polotučného tvarohu
- 40 g strouhaného kokosu + 20 g na obalení
- 20 g namletých mandlí + mandle v celku
- 10 g čekankového sirupu
1. V míse smíchejte tvaroh, kokos, namleté mandle a čekankový sirup. Směs dejte alespoň na 30 minut do lednice.
2. Z vychlazeného těsta poté rukama tvarujte kuličky. Do každé kuličky zapracujte 1 mandli a kuličku pak obalte ve strouhaném kokosu.
3. Hotové kuličky dejte alespoň na 5 minut vychladit do lednice.
Tyto kuličky vám v lednici vydrží zhruba týden, i když si myslíme, že vám z talíře zmizí v cuku letu. :)
Nezapomínejte, že i když je cukroví připraveno ze surovin, které jsou pro naše zdraví prospěšnější, neznamená to, že je můžete jíst po kilech! Jako u všeho, i zde platí, všeho s mírou.
Tak dobrou chuť!