Správné školní svačiny: zásady a tipy pro přípravu
Přípravou domácích svačinek zajistíte, že má váš školák správný poměr živin a vitamínů, které potřebuje. Školní svačinka by měla být zdrojem energie na učení, dodat dítěti vlákninu a vitamíny, které přes den využije, a v neposlední řadě také chutnat a zlepšit malému školákovi den.
Co by měla správná školní svačina obsahovat?
Ideální školní svačina by měla být vyvážená a obsahovat všechny důležité skupiny potravin. Důležité je pamatovat na to, že každé dítě je jedinečné a má různé stravovací potřeby. Nicméně, základními složkami každé vyvážené svačiny by měly být:
1. Protein: Protein je důležitý pro růst a opravu tělesných tkání a také pomáhá dětem zůstat nasycenými. Dobrými zdroji jsou máslo, mléčné výrobky, šunka, vejce nebo luštěniny.
2. Ovoce a zelenina: Ovoce a zelenina dodávají vitamíny, minerály a vlákninu, které jsou důležité pro zdraví a dobrou funkci těla. Malé porce (oloupané a nakrájené) se budou školákovi dobře jíst, navíc nemusí celý plod sníst najednou, ale v průběhu celého dne.
3. Komplexní sacharidy: Tyto pomáhají dětem získávat energii po delší dobu. Dobrým zdrojem je celozrnné pečivo, ovesné vločky nebo müsli.
4. Zdravé tuky: Ty rozvíjejí mozek a nervový systém. Avokádo, ořechy, semena nebo olivový olej jsou výbornými zdroji.
Jak svačinu balit?
Balte odděleně
Vlhkou opranou zeleninu balte odděleně od pečiva a ovoce hned nemíchejte s jogurtem. Praktické jsou přihrádkové boxy. Jídlo navíc bude vypadat na pohled lépe a je větší pravděpodobnost, že dítě takto připravenou svačinku sní celou.
Vyzkoušejte chladící vložky
V září ještě můžou být teploty vysoké. Aby se jídla jako jogurt a jiné mléčné výrobky nezkazily, udržujte v jídelním boxu správnou teplotu.
Univerzální obaly
Pokud je to možné, používejte obaly, které mohou být použity jako talíře nebo misky. To ušetří čas při balení a zjednoduší konzumaci svačiny.
Slaná svačina: Sendvič s tuňákem a avokádem
Proteinově bohatý tuňák a vláknina z avokádu a celozrnného chleba jsou zdravou a chutnou kombinací pro školní svačinu.
Ingredience:
- 2 plátky celozrnného chleba
- 100 g konzervovaného tuňáka v oleji
- 1 zralé avokádo
- Trochu citronové šťávy
- Sůl a pepř
Postup:
1. Z tuňáka vylijte olej, rozmačkejte ho a smíchejte s trochou soli a pepře.
2. Avokádo oloupeme, odstraníme pecku, rozmačkáme ho a pokapeme citronovou šťávou.
3. Na plátek chleba naneseme vrstvu avokáda, poté tuňáka a zakryjeme druhým plátkem chleba.
4. Sendvič zabalíme do alobalu nebo ho vložíme do svačinového boxu.
Můžeme doplnit i o zeleninu, třeba rajčata cherry, okurky nebo papriku.
Sladká svačinka: Ořechové energetické kuličky
Tyto kuličky jsou plné proteinů a vlákniny díky ořechům a datlím. Jsou ideální pro rychlou svačinu během školního dne. Dětem chutnají, vydrží i mimo lednici a neobsahují zbytečný cukr.
Ingredience:
- 200 g datlí bez pecek
- 150 g směsi různých oříšků (např. vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy)
- 2 lžíce kakaa
- Kokos na obalení
Postup:
1. Ořechy rozmixujeme v mixéru na hrubou moučku, přidáme datle a kakao a mixujeme do hladka.
2. Z výsledné hmoty tvarujeme kuličky a obalíme je v kokosové moučce.
3. Kuličky dáme do lednice ztuhnout. Kuličky pěkně vydrží v pevné krabičce bez přímého slunce.