Právě provádíme úpravy webu. Některé funkce mohou být dočasně omezené. Děkujeme za pochopení!
×

Správné školní svačiny: zásady a tipy pro přípravu

30. 8. 2023
Správné školní svačiny: zásady a tipy pro přípravu

Přípravou domácích svačinek zajistíte, že má váš školák správný poměr živin a vitamínů, které potřebuje. Školní svačinka by měla být zdrojem energie na učení, dodat dítěti vlákninu a vitamíny, které přes den využije, a v neposlední řadě také chutnat a zlepšit malému školákovi den.

Co by měla správná školní svačina obsahovat?

Ideální školní svačina by měla být vyvážená a obsahovat všechny důležité skupiny potravin. Důležité je pamatovat na to, že každé dítě je jedinečné a má různé stravovací potřeby. Nicméně, základními složkami každé vyvážené svačiny by měly být:

1. Protein: Protein je důležitý pro růst a opravu tělesných tkání a také pomáhá dětem zůstat nasycenými. Dobrými zdroji jsou máslo, mléčné výrobky, šunka, vejce nebo luštěniny.

2. Ovoce a zelenina: Ovoce a zelenina dodávají vitamíny, minerály a vlákninu, které jsou důležité pro zdraví a dobrou funkci těla. Malé porce (oloupané a nakrájené) se budou školákovi dobře jíst, navíc nemusí celý plod sníst najednou, ale v průběhu celého dne.

3. Komplexní sacharidy: Tyto pomáhají dětem získávat energii po delší dobu. Dobrým zdrojem je celozrnné pečivo, ovesné vločky nebo müsli.

4. Zdravé tuky: Ty rozvíjejí mozek a nervový systém. Avokádo, ořechy, semena nebo olivový olej jsou výbornými zdroji.

Jak svačinu balit?

Balte odděleně

Vlhkou opranou zeleninu balte odděleně od pečiva a ovoce hned nemíchejte s jogurtem. Praktické jsou přihrádkové boxy. Jídlo navíc bude vypadat na pohled lépe a je větší pravděpodobnost, že dítě takto připravenou svačinku sní celou.

Vyzkoušejte chladící vložky

V září ještě můžou být teploty vysoké. Aby se jídla jako jogurt a jiné mléčné výrobky nezkazily, udržujte v jídelním boxu správnou teplotu.

Univerzální obaly

Pokud je to možné, používejte obaly, které mohou být použity jako talíře nebo misky. To ušetří čas při balení a zjednoduší konzumaci svačiny.

Slaná svačina: Sendvič s tuňákem a avokádem

Proteinově bohatý tuňák a vláknina z avokádu a celozrnného chleba jsou zdravou a chutnou kombinací pro školní svačinu.

Ingredience:

  • 2 plátky celozrnného chleba
  • 100 g konzervovaného tuňáka v oleji
  • 1 zralé avokádo
  • Trochu citronové šťávy
  • Sůl a pepř

Postup:

1. Z tuňáka vylijte olej, rozmačkejte ho a smíchejte s trochou soli a pepře.

2. Avokádo oloupeme, odstraníme pecku, rozmačkáme ho a pokapeme citronovou šťávou.

3. Na plátek chleba naneseme vrstvu avokáda, poté tuňáka a zakryjeme druhým plátkem chleba.

4. Sendvič zabalíme do alobalu nebo ho vložíme do svačinového boxu.

Můžeme doplnit i o zeleninu, třeba rajčata cherry, okurky nebo papriku.

Sladká svačinka: Ořechové energetické kuličky

Tyto kuličky jsou plné proteinů a vlákniny díky ořechům a datlím. Jsou ideální pro rychlou svačinu během školního dne. Dětem chutnají, vydrží i mimo lednici a neobsahují zbytečný cukr.

Ingredience:

  • 200 g datlí bez pecek
  • 150 g směsi různých oříšků (např. vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy)
  • 2 lžíce kakaa
  • Kokos na obalení

Postup:

1. Ořechy rozmixujeme v mixéru na hrubou moučku, přidáme datle a kakao a mixujeme do hladka.

2. Z výsledné hmoty tvarujeme kuličky a obalíme je v kokosové moučce.

3. Kuličky dáme do lednice ztuhnout. Kuličky pěkně vydrží v pevné krabičce bez přímého slunce.

Mohlo by vás také zajímat