Tuky jsou základní živiny, které dodávají tělu potřebnou energii. Dělíme je do dvou skupin: na sycené a nenasycené, přičemž každý z nich má jinou chemickou strukturu a jinou funkci v těle.
Nenasycené (polo a mononenasycené) tuky představují zdravější alternativu, protože zajišťují efektivní vstřebávání vitamínů A, D, E a K, chrání orgány a nervy, starají se o zdraví vlasů, nehtů a pokožky a vlasů. Najdete je například v semínkách, ořeších, rostlinných olejích nebo rybách.
Nasycené tuky představují zejména živočišné tuky a s jejich konzumací bychom měli být opatrnější. Nachází se v uzeninách, červeném mase nebo palmovém oleji.
Naopak konzumaci transmastných tuků (skupina nenasycených tuků) bychom se měli zcela vyhnout. Zvyšují hladinu cholesterolu a jsou zodpovědné za zvýšení tělesné hmotnosti. Takové tuky najdete v mastných a sladkých výrobcích, jako jsou hranolky, chipsy, čokolády, polotvary a další nezdravé potraviny.
Více informací